1 desember, 2015 | Informasjon | Kompetanse | Servicetilbud

gullsmed, ski storsenter, amanda volden

Til tross for hennes unge alder har Amanda (22 år) rukket å arbeide i flere år som gullsmed

Til tross for sin unge alder har Amanda Volden (22 år) rukket å arbeide som gullsmed i flere år allerede! Vi tok en liten prat med den unge gullsmeden og fikk vite litt mer om hvorfor hun valgte akkurat dette ærverdige yrket.

Den glitrende butikken i første etasje

I første etasje på Ski Storsenter ligger Bjørklund fint plassert ved rulletrappene ved parkeringshuset,  det er vanskelig å ikke legge merke til at det glimrer fra den lille og lysende butikken. Vi blir møtt med en vennlig smil i det vi møter Amanda, og heldige som vi er, får vi bli med inn til det hellige lille verkstedet som befinner seg på bakrommet.

gullsmed, bjørklund, ski storsenter, amanda volden

Gullsmed Amanda har en forkjærlighet for gull og elsker å arbeide spesielt med edelstener.

Verksted i butikken

Inne på det lille bakrommet står det forskjellige maskiner i ulike størrelser og fasonger. -Dette er en trykktester, forklarer Amanda. -Når vi bytter klokkebatterier kan kundene få trykktestet klokken for å være 100 % sikker på at den er vanntett og tåler den vannbestandighet som den er klassifisert til. Det anbefales på alle klokker som har vannbestandighet på over 10 ATM ( 100 meter) forklarer hun. De er vant til å få inn en del klokker som trenger service. Bak henne i verkstedet står det også en stor poleringsmaskin: – Vi kan blant annet faktisk fjerne graveringer med denne, legger hun til. På arbeidsbenken bugner det med ulike verktøy som hun trenger for å utføre arbeidet, det kan være alt fra løse stener i smykker eller klokker som må på plass, bulkete ringer som må rettes opp eller justeres i størrelsen. Hun banker forsiktig en ring tilbake til sin opprinnelige form, samtidig som hun forteller:  -Det vi ikke kan hjelpe kundene med her i butikk, er vi behjelpelige med å sende videre. På den måten kan vi stort sett hjelpe med både stort og smått, forteller hun videre.

gullsmed, ski storsenter, amanda volden

Det må både spesialverktøy og vanlig verktøy til for å reparere eller redesigne smykkene som blir levert inn. Det de ikke kan ordne i butikken sendes videre til spesialister.

En drøm som ble virkelighet

Helt siden Amanda var liten elsket hun å holde på med håndverk og tegning. Derfor var ikke valget vanskelig da hun skulle velge retning på videregående: -Det hele begynte med et smykkekurs vi hadde i femte klasse, da ble jeg helt hekta og jeg begynte å perle på fritiden, mimrer hun. Det første året hun gikk på videregående skole var linjen design og håndverk, deretter gikk hun to år på gullsmedlinjen og to år i praksis, og nå er hun en av de få igjen i Norge som får svennebrev for å ta et tradisjonelt håndverksfag. Amanda er glad i de varierte arbeidsoppgavene hun har i løpet av en arbeidsdag og en av de tingene som varmer mest er når kundene kommer med arvesmykker som de ønsker å ta vare på: – Det er så flott når du ser at dette er smykker som betyr så mye for dem som eier dem, og det blir noe helt spesielt når det er en historie som er knyttet til smykkene. I tillegg er det også veldig gøy å gi gamle smykker nytt liv, eller lage helt nye smykker. Hjemme hos seg selv har Amanda et eget verksted der hun designer smykker og kan gjøre arbeid som ikke lar seg gjøre på senteret. -Det er strenge regler i forhold til hva slags utstyr som kan benyttes på et senter, men hos oss er kundene veldig heldige som faktisk har en gullsmed som arbeider i butikk og kan hjelpe dem med arbeid utenom det som vanligvis tilbys i slike forretninger, legger hun til helt til slutt.

Ble du mer nysgjerrig på Amanda Voldens tidligere arbeid?

Sjekk ut hennes egne nettside her, eller Facebooksiden hennes her. Bjørklund på Ski Storsenter har også en egen Instagram du kan følge for å få med deg nyheter og hva som skjer i butikken.