16 oktober, 2016 | Mat

Idag feirer vi Epledagen, og det feirer vi med å lage eplemos og dele oppskriften med dere. Har du epletrær i hagen eller kjenner noen som har? Hvis ikke kan du ev. vurdere om du skal gå på epleslang som i gamle dager… Har du ikke tilgang på epler, så bugner det over av deilige aromatiske epler i butikkene nå! Så løp og kjøp, og kok opp en gryte med deilig mos i kveld. Bruk den på brødskiva, på frokostgrøten eller til den deilige desserten Tilslørte Bondepiker. Frys dem gjerne ned i porsjonspakker så du har utover vinteren. Lykke til med kokinga.. og ja.. vi legger ved en deilig oppskrift på krydderkokte pærer også.

Hjemmelaget eplemos

unspecified

Dette trenger du:

  • 1 kg epler
  • 1,5 dl sukker
  • 2 ts kanel
  • 3 dl vann
  • 1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Ta ut kjernen og del eplene i fire. Kok eplene til de er møre. Hell av vannet og mos eplene. Ta mosen tilbake i kjelen og tilsett sukker, kanel og vaniljesukker. Kokes forsiktig under omgjøring i ca. 10 minutter. Hell varm mos på varme glass; da holder mosen seg lenge. Ev. fyll frysebegere og frys ned. Nam nam!

Deilige krydderkokte pærer

unspecified-1

Dette trenger du:

  • 4-6 pærer
  • Ca. 1 liter vann
  • Ca. 400g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 3 kanelstenger
  • 3 stjerneanis
  • Saften av 1 sitron

Slik gjør du:

Kok opp vann, sukker, sitronsaft og krydder. Skrell pærene, men la stilken sitte på. Kok pærene i sukkerlaken til de er møre, ca 40 min. Legg pærene på rengjorte varme glass. Hell over laken. Kan spises med en gang, eller oppbevares kjølig.

Både eplemos og krydderkokte pærer er perfekte som pålegg eller kakefyll.

Vi  håper oppskriftene faller i smak, fortell oss gjerne hva du synes!