28 juli, 2016 | Butikkene våre | Sommer

Iskaffe er en av våre absolutte favoritter om sommeren! Det å svinge innom en kaffebar på vei til jobb eller stranda, er rett og slett lykke. Men vet du hvordan du lager deilig iskaffe selv, eller hvilken kaffe som er best å bruke og hvordan gjør du kan gjøre det? Vi visste ikke det, og derfor tok vi turen innom Alexander Monsen på Stockfleths (Coffeemons på Instagram). Han er en av Norges beste baristaer, og kom faktisk på 4. plass under Norgesmesterskapet i baristakunst som gikk av stabelen for noen måneder siden!

monsen_plakat

Kaffe til iskaffe

For å lage en god iskaffe, må vi selvsagt ha en god kaffe som grunnlag. Alexander forteller oss at den beste kaffen for iskaffe er en med god friskhet og lite bitterhet. Fordi når kaffen kjøles ned, så vil smakene forandre seg; friskheten blir dempet og bitterheten kommer bedre frem. Derfor er afrikansk kaffe supert å bruke. Den har nemlig god friskhet og lite bitterhet. Litt sukker er også med på å balansere smaken i kaffen, slik at iskaffen blir best mulig.

Både espresso, filterkaffe og presskannekaffe kan brukes. Går du for filter- eller presskanne, så lager du den etter vanlig fremgangsmåte og rører inn litt sukker mens den er varm. Avkjøl på benken eller i kjøleskapet.

collage_3

Slik lager du ISLATTE á la Stockfleths

  1. Trekk kaffe på den måten du pleier. ( Stockfleths bruker en dobbel espresso )
  2. 1 liten ts sukker røres ut. ( Eller 1 ss av sukkerlake, se oppskrift under )
  3. Avkjøl kaffen.
  4. Fyll et glass med isbiter
  5. Bland 50/50kaffe og melk

 

collage

For rask nedkjøling av kaffen, hiver Alexander espressoen oppi en shaker med is. Vi avkjøler den i kjøleskapet!

coffeemons_sjoko

ISMOCCA á la Stockfleths!

I en blender putter du:

  1.  9 isbiter
  2. 2 Pump med sjokoladesaus ( Kan kjøpes på Stockfleths !)
  3. Eller bruk 2 ss O´Boy eller Nesquick
  4. 1 dobbel espresso
  5. 1,5 del melk

Kjør til kremet konsistens. Server med sjokoladedryss eller evt. topp det hele med krem.

mocca_2

DSC_0972

Satans god iskaffe!

Prøv gjerne å blande iskaffen med annet enn melk, for eksempel med noe som bobler! Prøv tonic, farris med smak, eplemost med vann. Overraskende godt!

  1. 1 glass på 300 ml
  2. 9 isbiter
  3. ca ½ dl vanlig kaffe
  4. Topp opp glasset med tonic.
  5. 1 skive lime eller sitron

 

sukkerlakeSukkelake á la Stockflehts

Lag deilig sukkerlake til å bruke i kaffe! Du kan tilsette vanilje- og kanelstang.

  •  3 dl vann
  • 2 dl sukker

Kok opp sukker, vann og krydder. Avkjøl og hell på en fin flaske. Lang holdbarhet.

Afrikansk kaffe – perfekt til iskaffe!

kaffeposer

Hva er din iskaffe-favoritt?

Vi ønsker dere en strålende sommerdag!