20 mars, 2016 | Kompetanse

Med våren kommer også lysten til å kjøpe seg nye sko. Vi kjøper fornuftige, ufornuftige, lave og høye – sko i ulike farger og fasonger. Men uansett hvilke sko vi kjøper oss, er det lurt å pleie dem godt, slik at de får lengre levetid og holder seg fine. Vi stakk innom Malin på Din Sko for å få hennes beste tips om skopleie. Ikke bare for vårskoene våre, for alle typer sko trenger kjærlig omtanke og pleie.

din_sko_PORTRETT

Slik finner du enkelt ut hvordan du skal pleie dine sko

Din Sko selger skopleie som er skånsom både for miljøet og oss. Lurer du på noe, stikker du bare innom Malin og teamet hennes på Din Sko; de er nemlig eksperter på skopleie! Det første du bør gjøre når du har kjøpt deg et par nye sko, uansett materiale, er å impregnere dem godt. Etter at det er gjort, varierer pleien litt alt ettersom hvilket materiale skoen er laget av.

 

SEMSKET SKINN

skopleie_4_1

 1. Impregner skoen før bruk! Spray gjerne på 2-3 ganger før du bruker dem første gang. La tørke godt mellom hver påføring og før du tar dem på.
 2. En skumrens er veldig effektiv på semsket skinn. Den renser og bevarer skinnets egenskaper. Den fjerner skitt, støv og salt, slik at det ikke blir liggende i skinnet under skokremen.
 3. Rensekloss/pussestein brukes til tørrrengjøring om du har fått noen flekker på skoen. Skrubber lett bort skitt og grått støv, og får opp busten på semsket skinn. Gni forsiktig på flekken. Prøv gjerne på en lite synlig del av skoen først.
 4. Til semsket skinn skal du IKKE bruke vanlig skokrem! Bruk en flytende skokrem spesielt for semsket skinn, den fresher opp fargen og gir fukt slik at skinnet ikke tørker ut. Skoen blir som ny!

 

 SKINN

skopleie_3

 1. Impregner skoen før bruk! Spray gjerne på 2-3 ganger før du bruker dem første gang. La tørke godt mellom hver påføring og før du tar dem på.
 2. Når du har brukt skoen og den trenger en oppfriskning, er det lurt å rense den før du har på skokrem. Smør på et tynt lag med rens og tørk over med klut. Rensen fjerner skitt, støv og salt, og gir fukt til skinnet så det ikke tørker ut.
 3. Skokrem i passende farge. Stryk på et passe tynt lag. La tørke, og polér så med klut til ønsket glans.
 4. Et alternativ til vanlig skokrem er selvskinnende skokrem. Den er veldig lettvint å bruke fordi den ikke trenger å pusses etter påføring. Påføres med svampen som følger med. Simsalabim; du har lagt på ny farge, gitt fukt til skinnet og pusset – alt i ett enkelt strøk.

 

SYNTETISK

skopleie_2

 1. Impregner skoen godt før bruk! Spray gjerne skoen 2-3 ganger og la den tørke godt mellom hver spraying og før du tar den i bruk.
 2. Rens skoen om den har blitt møkkete og før du bruker en shine-svamp. Da fjerner du effektivt støv, skitt og salt så det ikke blir liggende i materialet og tære på dette.
 3. Bruk en shine-svamp på skoen for å få glans og frisket opp skoen. Veldig enkelt å dra svampen kjapt over skoene før du går ut!

 

TEKSTIL

skopleie_1

 1. Impregner skoen før bruk! Spray gjerne på 2-3 ganger før du bruker dem første gang. La tørke godt mellom hver påføring og før du tar dem på.
 2. Ikke vask skoen i vaskemaskinen! Det er rett og slett ikke lurt, fordi de kan gå opp i limingen og du får stygge gule render av lim langs sålen og andre limte kanter. Bruk  en skumrens som du påfører med klut og rengjør med sirkelbevegelser. La tørke naturlig før bruk.
 3. Renseblokk eller pussestein er rett og slett helt genial til lyse tekstilsko. Den skrubber bort skitt og grått søv, og gir skoen en skikkelig oppfrisker. Husk å bruk den før skitten har blitt for gammel og festet seg for godt i stoffet.

 

Synes du disse tipsene var nyttige?

Tips gjerne venner og del kunnskapen – så får vi alle gode, fine og rene sko!