3 august, 2016 | Butikkene våre

Det finnes mengder av tips og råd om hvordan du skal behandle dundyner og puter. Noe som er helt sikkert, er at dersom du behandler dundynene og putene riktig, holder de seg fint og bra i mange år. Da slipper du å oppleve at alt dunet havner i den ene delen av dynen.

Vi har tatt en prat med de flinke folkene i vår Hansen & Dysvik-butikk, og fått dem til å dele sine tips om hvordan behandle dyndyner og hvordan gi soverommet det lille ekstra.

Hvordan vaske og tørke dundyner?

Det er mange som tror man ikke skal vaske dundyner, men dyner fra Hansen & Dysvik, kan du faktisk vaske på 60 grader uten problem. Ved tørking anbefaler vi trommel og ikke lufttørking. Putt den ferdig vaskede dynen eller puten i en tørketrommel, og hvis du vil ha de ekstra luftige og fine etterpå, slenger du inn noen tennisballer i tørketrommelen.

Ekstra tips: Det er viktig å merke seg er at dunet er ordentlig tørt før det tas i bruk igjen, fordi dun kan nemlig avgi en ubehagelig duft dersom det er litt fuktig.

Dersom du har hatt dundyne en stund, har du garantert observert at det kan bli litt ugjevnheter i plasseringen av dunet i dynen. Er du kanskje av de som rister hardt for å prøve å få dunet jevnt fordelt utover hele dyna, kan det faktisk gjøre vondt verre. Når du rister, kan dunet «knekke» i mindre biter og dyna kan miste sin spenst og bli flat og daff. Det riktige er faktisk å legge dyna flatt på sengen, og «skyve» dunet opp/rundt igjen. Da vil dunet holde seg bedre og dyna vil holde seg like fin i mange år fremover.

sommerdun.krakk

Sengetøy og beskyttelsestrekk

Beskyttelsestrekk er en lurt hvis du vil ha putene dine i mange år. De beskytter mot mot fukt og smuss, og det er lett å vaske et beskyttelsestrekk. Puta blir dermed også spart for noen vask.

Når du skal vaske sengetøyet, anbefaler vi at du lukker det igjen, dersom det er glidelås eller knapper. Sengetøyet vil holde fasongen bedre, og det blir mindre slitasje på glidelås eller knapper.

Ekstra tips: Når du skal lufte dyner og puter, anbefaler vi at du gjør det med sengetøyet på. Sola tar hardt på dunlerretet og det blir unødvendig slitasje på fjærene.

sengetøy

Tips og triks for å få det fint på soverommet!

Mange drømmer om et fint soverom, men vet ikke helt hva skal til. Hvilke farger som bør velges, hvilke tekstiler man liker best, og hvordan sengen kan res opp på en fin måte. Det finnes mange veier til et fint soverom, og det som er perfekt for noen, er ikke riktig for noen andre. Vårt tips er faktisk at du følger din magefølelse, og finner din personlige smak, men vi har naturligvis noen generelle tips;

Fargevalg på soverom

På soverommet bør du styre unna de varme fargene; gul, rød og oransje. Disse fargene skaper ofte litt uro, på et sted man absolutt vil ha ro. Når du tenker deg om; har du noen gang vært på et spa med disse fargene på veggene eller i interiøret? På soverommet ønsker man gjerne mer dempet, som for eksempel; blå, lys grå, dus grønn eller enkelte sandfarger.

Lys og lysskjerming

På sommeren er dagene lange, det er lyst lenge og flere lurer på hvordan man best skjermer mot lyset på soverommet. Du har kanskje lagt merke til at på hotellrom har de ofte dobbelt opp med gardiner? En tynnere variant nærmest vinduet og en tykkere ytterst for å skjerme mot lys når man sover. Dette kan være et lurt å gjøre også på sitt eget soverom. Vi elsker lange gardiner, for det skaper et inntrykk av høyere takhøyde og rommet kan oppleves større.

Re opp senga

Hvordan re opp sengen på en ekstra fin måte?

Det finnes mange varianter på hvordan man kan re opp sengen. En trend de siste årene, er de store, dekorative hotellputene. Du vet – de gigantiske putene som mange har i sengen. Disse putene legger du bakerst når det res opp, og benytt gjerne et nøytralt putetrekk på disse. De vanlige putene – de du sover på – setter du foran hotellputene, og hvis du vil ha pynteputer i tillegg, kan disse plasseres foran soveputene.

Dynene kan du legge på tvers av sengen. Legg en dyne på den nederste delen av sengen, og den andre legger du på den øverste delen av sengen. Brett den øverste dynen på langs, slik at du får en slags «rull» oppe ved putene. Det skaper litt volum i sengen og ser veldig innbydende ut.

Har du mange pynteputer, kan det være lurt å kjøpe en kurv eller en skuff som du kan ha under sengen. Da kan du fjerne putene du ikke bruker når du sover, og ha et ryddig og behagelig soverom både i våken og sovende tilstand.

Struktur er et nyttig stikkord

Prøv å variere i materialene du bruker på soverommet. For mange ulike mønster i sengen ødelegger roen man ønsker å ha på et soverom. Pynteputer kan være i ulike teksturer og kvaliteter. Om du liker paljetter, bør sengetøyet ha en nøytral farge, slik at du får en fin variasjon. Poenget er uansett ikke hva du velger, men at du varierer i materialene du velger, slik at det blir spennende, men likevel harmonisk.

Vi håper disse tipsene var til nytte for deg – og at du noen gode tips og råd til hvordan man skaper finest mulige soverom, og kan ta vare på sengetøyet sitt, så del gjerne med oss i kommentarfeltet!

Ønsker du flere tips og råd, anbefaler vi at du tar turen innom Hansen & Dysvik – de står klare til å hjelpe deg!