11 mai, 2016 | Butikkene våre

Har du funnet frem og klargjort bunaden og bunadsølvet til vårens mange anledninger? Måneden mai kan by på flere anledninger for bruk av det klassiske festplagget når både 17. mai, konfirmasjoner og bryllup står for tur.

 

bunad_8

 

Bunadssølvet er kanskje ikke like skinnende som da det var nytt, men det kan enkelt fikses. Du kan velge å gjøre det selv, eller du kan få profesjonell bistand hos en gullsmed. Vi stakk innom Amanda Volden hos Bjørklund for høre om hun hadde noen gode tips og råd til hvordan vi kan gå frem for å få sølvet til å skinne igjen.

 

bunad_13

 

Poleringsklut

Den enkleste varianten er å pusse over søljer og annet tilbehør som har blitt oksidert og flekkete med en poleringsklut. Poleringskluten er satt inn med et pussemiddel som holder i åresvis. En slik klut er med andre ord en investering som holder seg lenge. Den kan brukes til alt av sølvtøy, ikke bare til bunadsølv. Du kan til og med pusse over sølvdetaljer som er sydd fast på bunad og belte, uten å måtte sprette dem av stoffet. Dersom søljene fremdeles er vanskelig å få helt skinnende og fine, kan du også bruke en smykkerens som du dypper dem i. Bruk da en sølvrens som er mild, og spesielt beregnet på smykker og juveler.

 

 

pusseting_solv

Bjørklund anbefaler disse produktene fra Conneoisseurs® til rens av bunadssølv; pussekluten til venstre og smykkerens til høyre.

 

Kjøp sølvpuss av fagfolk

Vi anbefaler deg å kjøpe sølvpussen av fagfolk, som for eksempel Bjørklund, som har kunnskap om produktene de selger og kan hjelpe deg med å velge riktig til ditt bruk. Bruker du en for sterk rens, er det fort gjort å pusse vekk den oksideringen som er en del av mønsteret på søljen. (les: det mørke på sølvet). Husk å lese bruksanvisningen, så du er sikker på at du bruker sølvrensen korrekt!

collage_pussa_solv

Se hvor godt en sølvrens fungerer!
Bilde til venstre: upusset sølje. Bilde til høyre: vi har pusset venstre del av søljen med anbefalet klut.

 

Gullsmeden kan hjelpe deg

Dersom bunadssølvet ditt har blitt veldig mørkt, flekkete og  ser matt og stusselig ut, anbefaler vi deg å levere det inn til en gullsmed for å få det trommelrenset av profesjonelle hender. Rett og slett å sende bunadssølvet ditt på «gullsmed-spa» og la det bli revitalisert og skinnende igjen! Vi lover at du vil få deg en positiv opplevelse når du henter dem!

_collage

Søljen du ser her har blitt trommelrenset. Den har blitt skånsomt demontert, renset, for så å bli satt sammen igjen.
Skinnende og fint resultat!

 

bunad_1

 

Oppbevaring av bunadssølv

Når festen er over og du skal pakke bort finstasen igjen, er det viktig å pakke inn sølvet ordentlig. Amanda anbefaler å putte det i lufttette zip lock-poser til neste gang du skal bruke det. Klem ut mesteparten av luften i posen og lukk den godt igjen, så vil det holde seg penere og ikke bli så mørkt og flekkete.

_collage_2jpg

Ingen bunadssølje for stor og ingen for liten. Mansjettknapper, bunadsveske, sølje – ja, alt som er av sølv på bunaden, kan trenge en behanlig i ny og ne. Amanda stilte opp i sin Lundeby-bunad på Bjørklund da vi besøkte henne, for å vise oss hvor nydelig og flott bunadssølvet blir etter en skikkelig rens og behandling. En koselig overraskelse for både oss og kundene på Bjørklund 😀

Bjørklund ønsker alle velkommen innom til en prat, om det er for å få noen tips og råd til å finne den rette sølvpussen som du tar deg av selv eller om det er at du ønsker deres hjelp til å gjøre jobben.

Vi ønsker dere alle en strålende 17. maifeiring!