10 juli, 2016 | Butikkene våre

Ferietiden har begynt og mange av oss skal ut på tur. Noen skal på storbyferier og traske rundt på asfalt i timesvis, mens andre har tenkt seg på turer i skog og mark. Vi stakk innom to av våre sportsbutikker for å  slå av en skoprat med Kristine på Løplabbet og Stein på G-Max.
Vi ba om deres beste skotips:

 • Hvilke sko vil dere anbefale våre lesere som skal på storbyferie med mye trasking på asfalt, kontra ferie som innebærer turer i skog og mark.
 • Vi vil også gjerne kunne reise i skoene, og gjerne bruke dem litt mer allround på fritiden, så utseende spiller en rolle.
 • Noen tips om vedlikehold ville vi også ha med oss på veien.

Her har dere ekspertene på Ski Storsenter sine anbefalinger til årets sportye feriesko!

DSC_1498 copy

» Har ikke føttene det bra, så har ikke resten av kroppen det bra heller!» – Stein G-Max

Skotips til storbyferien

La oss si at første del av ferien vår går til New York. Da blir det garantert mye trasking på asfalt, for det er mye vi vil se. Er det i tillegg varmt i været, ja da er sjansen stor for at vi skal ende opp med både varme og hovne bein. Mye asfalt = slitne bein!
Kristine på Løplabbet anbefaler oss å satse på en sko med god demping, MEN den må samtidig være lett på foten og lett i kofferten. Dermed hopper vi over skoene mest demping denne gangen, men går for god nok demping. Skoene vi får anbefalt er luftige og nette på foten; svette sommerføtter trenger jo nettopp sirkulasjon og luft. Disse skoene er også gode og behagelig å reise i, for tenk om vi må løpe for å rekke avgangen vår når vi skal skifte fly i London?  Vil vi ha oss en løpetur i Hyde Park, så fikser skoene den biffen også!

Stein legger til at har du problemer med knær, hofte eller rygg, så er det ekstra viktig å tilpasse skoene etter kroppens tilstand, og de påkjenningene du har tenkt å utsette den for i ferien. Stein har en forkjærlighet for Adidas,  fordi skoene har myk demping uten at de ser ut som standard løpesko. Her kan du velge mellom fargerike og freshe varianter til helt nøytrale svarte.

Vi sier lykke til med valget og god tur!

 

DSC_1511

Anbefalte sko fra  Stein på G-Max                                            Anbefalte sko fra Kristine på Løplabbet

 1. Turkis herresko: Adidas – Cosmic Boost                               1. Svart dame / herre: New Balance – Zant
 2. Lilla damesko: Nike Free RN                                                   2. Grønn dame / herre: Sauconi – Kinvara 7
 3. Mørk lilla Adidas Energy Boost

De anbefalte skoene til asfalt ligger i prisklassen mellom kr 1000 – 1500.

 

Skotips til skogs – og fjellturer

Andre del av ferien har vi planer om å besøke familie og venner i Nord- Norge. Der skal vi få oss de gode skogsturene vi har drømt om i hele vinter. Vi skal plukke både blåbær og multer, og forsøke oss på noen små fjelltopper. De høyeste tindene utsetter vi til en annen gang, så vi ber Kristine og Stein se bort fra den typiske fjellstøvelen som går godt oppover ankelen med god støtte.

De anbefaler oss lette og sporty sko, som også kan fungere som fritidssko. Når vi beveger oss bort fra asfalten,  inn i skogen og oppover fjellet, trenger vi sko som er laget av et litt mer robust materiale som tåler å ferdes på sti med kratt og stein. Nå er ikke dempingen så viktig lenger, så disse skoene har en lavere såle enn asfaltsko, slik at du får bedre følelse med underlaget. Sålen har et kraftigere mønster enn asfaltskoen, samtidig som materialet er  mykere for å kunne feste seg bedre til glatte flater. Lavere og mykere såle reduserer faren for å tråkke over.

Goretex eller ikke?

Det er både fordeler og ulemper med goretex-sko. Det spørs helt i hvilket terreng du har tenkt å bevege deg i. Fordelen med goretex er at materialet holder vannet ute, men samtidig holder det også vannet inne om du skulle plumpe skikkelig uti. Da kan en sko som ikke er vanntett være en fordel, fordi den nettopp slipper vannet ut igjen, er lettere og luftigere. Så valgets kval utfra antatt bruk!

 

DSC_1520

Skotips fra Stein på G-Max                                                                  Skotips fra Kristine på Løplabbet

 1. Lilla damesko: Mizuno Kazan                                                              Rød og bla dame og herresko:
 2. Rosa damesko: Mammut Comfort Low Surround Goretex            Sauconi- Peregrine
 3. Blå herresko: Alfa Knaus Advance Goretex

De anbefalte skoene ligger i prisklassen mellom kr 1500  og 2000.-

 

DSC_1248

Her ser du sålen til en typisk terrengsko: Grovt mønster som skal gi godt grep.

 

Slik steller du skoene dine

Når du kommer hjem fra tur med svette sko og tær, så er det lurt å gjøre slik som dette:

 • Snør skoene dine godt opp, åpne lissene mest mulig og løft opp sålen som er inni. Da får skoen luftet og tørket seg godt.
 • Har skoen blitt møkkete, så tørk det av med en fuktig klut, i dusjen eller med hageslange så fort du har mulighet, slik at skitten ikke får får festet seg.
 • Er skoene blitt skikkelig gjørmete og virkelig trenger en vask, bland til en bøtte med lunkent vann og bland i et par dråper Zalo. Bruk en svamp eller en gammel oppvaskbørste for å skrubbe dem lett.
 • Skyll godt.
 • Ikke la skoene tørke på varmekabler, eller i tørketrommel.
 • La dem tørke i romtemperatur, og putt ev avispapir inni i skoen. Dette vil trekke til seg vannet.
 • OBS! IKKE fall for fristelelsen til å putte dem i vaskemaskinen! Skoene liker det slettes ikke, og garantien vil ikke gjelde lengre.
 • Ha gjerne flere skopar og velge mellom, slik at hvert par får hvile mellom turene.

DSC_1241 copy

Stikker du innom Løplabbet eller G-Max så får du hjelp av ansatte som kan sko! Fortell dem hva du skal bruke dem til så får du den hjelpen du trenger.

Vi ønsker deg en riktig så god sommerferie, med lette ben og gode sko!