3 juli, 2016 | Inspirasjon

Liker du å lese, men skulle ønske at du hadde tid til å lese mer? Sommerferien er en super tid til å få gjort noe med nettopp det. På hytta, på stranden, ja, hvor som helst du måtte være for å slappe av og nyte livet.  Men hva skal vi lese da, når vi endelig har tid og anledning?

Vi tok turen til våre bokhandlere og spurte ekspertene der: Hvilken bok vil DU anbefale oss å lese? Vi ba dem se bort fra bestselgerlister og ti på topp, for vi ville høre hva de ansattes favoritter er, og hvorfor! Her er boktipsene vi fikk fra dem. Og ja, vi fant fort våre favoritter blant disse, kanskje du gjør det samme?

Inger Siv og Wibeke på Ark;

DSC_1097 copy_1

Inger Sivs boktips

DSC_1121 copy

1. 1Q84 – Haruki Murakami

«En bok som kommer til å følge deg lenge. En fantasifull roman helt utenom det vanlige!»

Aomame sitter fast i kø på motorveien på vei til en viktig jobb. Etter råd fra sjåføren går hun ut av drosjen og ned en avlåst branntrapp. Snart begynner merkelige ting å skje. Tengo jobber som mattelærer og drømmer om å bli forfatter. Hver på sin kant nærmer Aomame og Tengo seg de samme hendelsene og de samme oppdagelsene. Hva er det som knytter Aomame og Tengo til hverandre? Hva er det for noe underlig med romanen Tengo omskriver? Og hva og hvor er egentlig 1Q84?

2. Vi ses i morgen – Tore Renberg

«Vanvittig morsom fra ende til annen. Passer både for ungdom og oss i 40-årene.»

I et falleferdig hus ved fjorden holder Hillevågsgjengen til. Den ensomme lederen Jan Inge tror på samhold og ser på seg selv som en David Toska for de småkriminelle. Rudi har ADHD og er stormforelska i Cecilie på syvogtyvende året, han er Kristelig Folkeparti-fan og hører på heavy metal. Cecilie fyller snart førti, hun bærer på en skinnende hemmelighet og drømmer om et annet liv. Nå får Hillevågsgjengen et uventet oppdrag i fanget.

3. Den siste festen – Liane Moriarty

«Dette er den perfekte strandlektyre; den er både spennende og morsom. Rett og slett LESELYKKE!»

Sophie har en kjempetabbe i fortiden sin som hun så gjerne skulle hatt ugjort. Hun dumpet drømmemannen like før han skulle til å fri til henne. Da hun innser at han kan være mannen i hennes liv, er det for sent. Ett år går, Thomas er nå lykkelig gift, og Sophie er ufrivillig singel. Men skjebnen knytter livene deres sammen igjen da tanten til Thomas dør og lar Sophie arve et hus.

 

Wibekes boktips

DSC_1113 copy

1.Balansekunst – Rohinton Mistry

«Den beste boka jeg vet!!! Handler om indiske skjebner og man lærer masse om indisk historie og politikk.»

Gjennom sine fire hovedpersoner og en mengde fargerike bipersoner fører forfatteren leseren rundt i Indias nære fortid, fra selvstendigheten i 1947 til unntakstilstanden i 1975. «Balansekunst» er en brutal historie, men den er også sterk, fargerik og vakker og bringer India i fokus på et enestående vis.

2. Lottomillionæren – Patricia Wood

«Fantastisk lun og god bok om en enkel sjel, og hvordan han takler griskhet fra familie og venner etter at han blir lottomillionær!»

Perry er ikke dum, til tross for sin lave intelligens. Bestemoren har lært ham alt han trenger for å klare seg: Hun har lært ham å skrive ting ned for ikke å glemme dem. Hun lærte ham å spille Lotto hver uke. Og viktigst av alt: Hun har lært ham hvem han kan stole på. Når hun dør, føler Perry seg alene i verden. Så vinner han tolv millioner dollar i delstatslotteriet, og opplever at han plutselig har mer familie enn han kan takle.

3. I all evighet – Ken Follett

«Da jeg hadde lest denne boken fikk jeg rett og slett kjærlighetssorg og følte meg helt tom innvendig fordi jeg savnet alle de nye vennene mine!»

I skogen blir to tenåringer vitne til en hendelse som vil endre nasjonens gang, og mordet på en konge binder livene til fire personer sammen i et innviklet nett av kjærlighet, forræderi og hevn.

4. Skinndød – Thomas Enger

«Norsk krim som er et godt alternativ til Nesbø og Horst.»

Et enslig telt på Ekebergsletta rommer liket av en halvt nedgravd kvinne. Nett-journalisten Henning Juul mistet sin sønn i en brann for to år siden. Nå er han tilbake på jobb, og blir satt på Ekeberg-saken. Det tar ikke lang tid før politiet har en mistenkt, men Juul forstår raskt at det hele er langt mer sammensatt.

Magnus og Anna Sofie på Norli;

DSC_1156-2_1

Anna Sofies boktips

DSC_1165 copy

1. Det vokser et tre i Brooklyn – Betty Smith

«Utrolig fin bok! En koselig historie skrevet med stor fortellerglede, den er så fin at jeg tar den med på ferie igjen nå og leser den en gang til. Alle som har vært i New York bør lese denne, de vil kjenne seg igjen i gatene og byen.»

Gjennom fortellingen om den gatesmarte jenta Francie Nolan og hennes arbeiderklassefamilie, portretteres New York som en by med håp og drømmer. Med observant humor, glitrende skildringer og et fargerikt persongalleri trer Brooklyn fram som en pulserende bydel, og verden som noe ganske annet enn den vi lever i i dag.  Ble kåret av The New York Public Library til en av de mest leseverdige romanene fra det 20. århundret.

2. Sommerfugløya – Corina Bomann

«Dette er leselykke på sitt beste!  En bok du koser deg med.»

Et gammelt gods, et brev fra fortiden, en hemmelighet på den andre siden av jorden. Dianas ekteskap ligger i grus når hun plutselig må ta seg av sin engelske tantes dødsbo. Som en siste hilsen til Diana har tanten bedt henne kaste lys over en godt bevart familiehemmelighet. Diana følger sporene tanten har etterlatt henne, og oppdager hittil ukjente ting om sine forfedre.

3. Mi briljante venninne – Elena Ferrante

«Denne boken klarte jeg ikke å legge fra meg, det er en fenglsende fortelling man bare sluker, og jeg fikk lyst til å kjøpe bok nr 2 med det samme jeg hadde lest den ferdig. Man bare MÅ lese neste bok!»

Mi briljante venninne er ein stor, filmatisk roman. Historia blir fortalt av Elena, som får vite at venninna gjennom eit langt liv, Lila, er sporlaust forsvunnen saman med alt ho eig: Ikkje eit hårstrå er tilbake, ikkje eit fotografi…  Historien følger fire venninner oppgjennom årene.

Magnus sine boktips

DSC_1187 copy

1. Max, Mischa og tetoffensiven – Johan Harstad

«Dette er en bok man ikke glemmer – den blir et minne for livet. Her er det mye fortellerglede og man blir begeistret over overskuddet i språket.»

Max Hansen er søvnløs i Midtvesten. Han er teaterinstruktør på turné tvers gjennom USA. Det kan være at han har blitt amerikaner. Han har ikke vært hjemme på over tjue år. Helst skulle han aldri forlatt stedet han ble født, en forstad til Stavanger hvor man fikk bråke så mye man orket mens fedrene var ute på plattformene i Nordsjøen og hvor stillheten la seg tung over husene når de kom tilbake. Men ingen får det de ønsker seg.

2. Ungdomsskulen – Heidi Furre

«En bok for voksne om ungdomslivet. Du blir fort satt tilbake til dine egne år på ungdomsskolen, du gjenkjenner inntrykk og opplevelser. Mange minner kommer strømmende tilbake!»

Hugsar du ungdomsskulen?  Hugsar du matteprøver og tentamen? Hugsar du bestevenene dine som alltid skulle vere der? Hugsar du at dei ikkje alltid var det? Hugsar du at det ikkje alltid gjekk som du håpte? At det som skulle vere spanande, blei frykteleg? Hugsar du ungdomsskulen? Maja vil gjerne vere ei av dei som blir invitert på festar, ei som har drukke både øl og sprit, ei som har hatt sex. Samstundes vil ho òg vere det barnet ho framleis er, bade med bestevenene Pelle og Maria, eller berre sitje på rommet og prate.

3. Alex – Pierre LeMaitre

«Grøssende og uforutsigbar. Fransk krim på sitt beste med herlige karakterer og rå spenning; røff og brutal og ikke noe for sarte sjeler! Vanskelig å legge fra seg.»

Alex er vakker, sexy og tøff. Er det derfor hun er blitt kidnappet, innesperret og utsatt for det utenkelig? Overbetjent Camille Verhoeven og hans menn famler i blinde, og håpet svinner fra time til time. Det eneste de vet, er at en kvinne er blitt revet vekk fra fortauet på en gate i Paris og kastet inn i en hvit varebil. Men når politiet finner ut av hvor hun har vært innestengt, er situasjonen langt ifra den de trodde.

Her skulle det være litt av hvert å velge i! Og vi vet hvilke vi skal gå til innkjøp av når vi om ikke lenge pakker feriekofferten vår. Kanskje finner du dine favoritter her også? Vi ønsker deg en strålende, lesende god ferie.

Her finner du enda flere boktips, blant annet til barn og ungdom: http://www.skistorsenter.no/Inspirasjonsblogg/sport-og-fritid/arets-sommerlektyre/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=sommerlektyre&utm_campaign=2016_sommer